lunes, 7 de septiembre de 2015

COMUNICADO DE LO RAT PENAT EN DEFENSA DE LAS SEÑAS DE IDENTIDAD VALENCIANAS.

 

Se reproduce a continuación el interesante y clarificador comunicado que publicó Lo Rat Penat el 05-09-2015:

“ COMUNICAT DE LO RAT PENAT

Davant de les provocadores declaracions del conseller de Justícia de Catalunya, Sr. Gordó, afirmant la seua voluntat de concedir la ciutadania catalana als habitants de Valéncia, Aragó i Balears, manifestació expressa del proyecte polític dels "Paisos Catalans" com a Estat independent d'Espanya; davant les declaracions no menys perilloses de la vicepresidenta i portaveu del Govern catalá, Sra. Munté, recolzant i justificant al conseller i afirmant que Catalunya i Valéncia compartixen la mateixa llengua, história i cultura,

LO RAT PENAT, decana de les institucions culturals valencianes, reafirma el seu més absolut rebuig i condena a dites manifestacions, al temps que reclama del president de la Generalitat Valenciana i de tots els seus consellers, aixina com del Ple de les Corts Valencianes, la denúncia i condena d'eixes manifestacions i l'explícita petició de dimissió del conséller de Justícia del Govern catalá i de la seua vicepresidenta per esta provocació a l'identitat del poble valenciá.

Valéncia mai ha compartit la seua história en els comtats catalans, com ho demostra la nostra riquíssima civilisació musulmana present des del sigle Vlll fins a començaments del sigle XVll, i que els catalans mai han conegut; com ho demostra la sábia decisió del rei Jaume I al concedir al Regne de Valéncia els seus propis Furs per a distinguir-lo de qualsevol atre; com igualment se demostra en el Compromís de Casp, on Valéncia i Aragó recolzaren al príncep Ferrando per a ocupar el tro de la Corona d`Aragó mentres rebujaven al pretenent catalá, fet decisiu que marca l'hegemonia valenciana i la diferéncia de proyecte históric en Catalunya. Res tingué que vore Catalunya en la rebelió de les Germanies ni en l'expulsió dels moriscs; tampoc en la Guerra de Succesió en la que els maulets lluitaren per la recuperació de les seues terres i en absolut pels interessos catalans. La llustració valenciana fon exclusivament valenciana, com se demostrá igualment en la Renaixensa, quan Constantí Llombart i Teodor Llorente, fundadors de Lo Rat Penat, defenent una sana amistat en catalans, mallorquins i provençals, rebujaren absolutament l'idea catalana de l'unitat política i de l'absorció llingüística del valenciá pel catalá. En I'escomenqament del sigle XX, Vicent Blasco lbáñez i el Partit de l'Unió Republicana Autonomista deixaren les coses molt clares afirmant que la "lepra catalanista" era el pijor mal que podia arribar a les terrres valencianes.

L’estudi de l'história és, segurament, una assignatura pendent del catalanisme. Com també ho és el conéixer una afirmació repetida per tots els estudiosos de la formació de les llengües. La llengua la fa el poble, és ell qui la crea i no hi ha cap dubte que des del sigle Vl en que des del llatí naixen les llengües romániques, fins al sigle XX, ningú en Valéncia ha posat en qüestió la naturalea própia i diferenciada de la Llengua Valenciana. Una llengua que tingué la primera Bíblia traduida del llatí i que doná al món el primer Sigle d'Or de la península lbérica, en el que els seus lliterats deixaren constáncia, de forma inqüestionable, de que escrivien en llengua valenciana.

Ni som catalans ni volem ser-ho. Tenim la nostra llengua, la nostra história, la nostra cultura, el nostre territori, els nostres símbols, la nostra Senyera,... i mai renunciarem ad ells. Des de Lo Rat Penat demanem, hui més que mai, l'unió de tots els valencians en la defensa de les nostres senyes d'identitat.

LA JUNTA DE GOVERN “

No hay comentarios:

Publicar un comentario